Hegek és más egyenetlenségek

A bőr felületét gyakran csúfítják el korábbi gyulladások, pattanások mardványtüneteiként kialakuló behúzódott hegek. Műtétek vagy balesetek után feltünően vörös, esetleg vaskosan tömött, túlburjánzó hegek maradhatnak vissza. Mivel a hegek a bőr felületéhez képest besüppedtek vagy kiemelkedőek lehetnek, s a ráeső fény kiemeli a kontúregyenetlenségeket, ezért esztétikai panaszt jelentenek. A pattanásos bőr után visszamaradt vagy más eredetű hegek esetében a Cynosure lézerrel történő kezelés hatására csökken vagy a hegek vörös színe mérséklőnek a szintbeli egyenetlenségek. A mély hegek a bőr kollagénjének megújulása és a vízmegkötő képesseég javulása következtében feltöltődnek, a kiemelkedőek pedig laposabbá válnak. A pórusméret egyidejű csökkenésével a heges bőr megjelenése nagymértékben javul.

Értágulatos arcbőr, rozácea
Az arcbőr kivörösödésének, finom, majd vaskos erek megjelenésének sokan nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget. Mivel öröklött tényezők is befolyásolják, a legtöbbször családi örökségnek, alkati tényezőnek tekintik. Kezdetben csak egyre elhúzódóbb kivörösödésekre való hajlamot említik, majd ezek gyakoribb megjelenését, az arcbőr melegségét, fájdalmassá válását, és végül a szemmel látható értágulatok megjelenését. Ekkor már a rozáceának nevezett bőrbetegséggel van dolgunk, mely gyakran szövődik gyulladt, pattanáshoz hasonló fájdalmas gócok megjelenésével. A panasz minden stádiumában eredményesen kezelhető a Cynosure pulzáló festéklézerrel.

Éranyajegy, tűzfolt
A bőr ereinek veleszületett vagy szerzett elváltozásai, az esetleges funkciózavar mellett elsősorban esztétikai problémát jelentenek viselőiknek. A pulzáló festéklézert a leggyakrabban előforduló éreredetű elváltozás, a tűzfolt (Naevus flammeus) kezelésére fejlezytették ki. A módszert ezen elváltozások kezelésében tízezres nagyságrendű beteganyagon alkalmazták, igen jó eredménnyel. A pulzáló festéklézer sárgás fénye elsősorban a vér festékanyagában, a hemoglobinban nyelődik el, ezáltal az éreredetű (vért tartalmazó) képletek szelektíven kezelhetőek. A lézer tehát nagy biztonsággal alkalmazható akár nagy kiterjedésű vagy különösen érzékeny területeken elhelyezkedő tágult erek, éranyajegyek kezelésére, mivel a környző bőrt megkíméli, így heg keletkezésével nem kell számolnunk. A különösen vaskos, vagy mély elváltozások kezelése esetén többféle lézert kombinálunk.

Seprűvénák
Az alsó végtag keringési zvarainak kísérő tünete, gyakran legelső jele lehet az elágazódó lilásvörös vagy mélybordó visszértágulatok kialakulása. A visszeres keringési zavar igen gyakori, húszéveseknél 20%, hatvanéveseknél 80%. Nőkön gyakoribb, mint férfiakon: ismétlődő terhességek, valamint a fogamzásgátló tabletták szedése elősegíti kifejlődését. A seprűvénákra jellemző, hogy kezdetben csak néhány tágult erecske látszik, később ecsetkoszorú-, vagy seprűszerűen, egy csoportban több ér is kitágul, mely bőrön áttűnik, ezért esztétikailag zavaró lehet. Spontán gyógyulás nem várható, s mivel ezek funkciójukban is károsodott erek, eltávolításuk nem hordoz veszélyt magában. A felületes erekre Cynosure V-Star pulzáló festéklézert, a mélyebbekre Cynosure Elite Nd: Yag lézert használunk.

Szőrtelenítés
Napjainkban egyre nagyobb az igény a nemkivánatos szőrszálak eltüntetésére a test különböző bőrterületeiről. A bársonyosan sima lábszár és hónalj, esztétikus bikinivonal eléréséhez a korábbi, ideiglenes lehetőségek mellett ma már rendelkezésre állnak a tartós eredményet kínáló lézeres módszerek is.

A kezelés célja a szőrtüsző felmelegítése és sejtkárosodás létrejötte a szőrtüszőben úgy, hogy a bőr környező szövetei ne károsodjanak. A kibocsátott lézerfény a bőrön áthatol, egészen a szőrtüsző mélyéig. Energiája a pigmenter tartalmazó tüszőben elnyelődik, és hővé alakulva elpusztítja az osztódó (ún.mátrix) sejteket, ezáltal állítva le a szőrnövekedést. Mivel a lézerfény nyaláb átmérője 15mm-es lehet, egy „lövéssel” akár tucatnyi szőrszálat is kezelhetünk. A lézeres kezelések kiváló kozmetikai eredményt adnak, mely akkor a legideálisabb, ha a bőr világos és a szőr sötéten pigmentált, így a bőr felmelegedésének esélye nagyon csekély. Az ALEXANDRIT LÉZER fénye a melaninban nagyobb hatékonysággal, szelektíven nyelődik el.

Az ALEXANDRIT LÉZERREL történő szőrtelenítés ezért a környező szöveteket jobban megkíméli. Az Nd: Yag lézerrel a pigmentáltabb bőrtípusok szőrtelenítése végezhető el.

A lézeres szőrtelenítés minimális fájdalommal jár, kezelés után erythema (bőrpír) alakulhat ki, mely néhány órától 1 napig tarthat. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a kezelés a szőrtüszők anagén (növekedési) fázisában hat, így egy kezelés után, testtájtól függően 30-60% körüli visszanövéssel számolni kell. Több egymásra épített, kúraszerű kezelésre van tehát szükség. Az egyes alkalmak között 6-8 hetes szüneteket kell tartani, hogy a még működő, növekvő szőrszálak láthatóvá és kezelhetővé váljanak.

A kezelés előtt 1-2 nappal a kezelendő bőrfelületet le kell borotválni, hiszen a bőr felett levő szőrszálak a kezelés során megégnének. A gyantázás nem megfelelő az előkészítéshez, hiszen ha nincs szőrszál a szőrtüszőben, a lézerfény nem találja meg a szőrtüszőt, s nem fogja a szőrszálat termelő, osztódó sejteket elpusztítani.

Fájdalommentesség?
A lézeres kezelések – a közhiedelemmel ellentétben – érzéstelenítés nélkül általában kellemtlennek, vagy fájdalmasak. Különösen a mélyebb rétegekben levő elváltozások (seprűvénák, tetoválások) eltávolítása során kell számolni fájdalommal, ha nem alkalmaznak fájdalomcsillapítást. A bőr hőkárosodásának megakadályozására, a fáfdalom csökkentésére és a komfortérzet fokozására több módszer is elterjedt: vannak különböző hűtő hatású gélek, kontakt bőrhűtő tasakok, hűtőkészülékek. Igen ötletes és hatásos a lézeres kezelőfejhey csatlakoztatható hűtő légfúvó készülék (Smartcool). Ez hideg levegőt (-4 C-ig) fúj a bőrfelszínre, ezért használatakor nagymértékben javul a páciens komfortérzete. Egy másik megoldás az Intenzív Pulzáló Fénnyel működő gépeknél terjedt el. A bőrrel érintkező felület egy kontakt üveglap, mely a kezelőfejbe van építve, 0-10 fok hőmérsékletre hűti, s ez csillapítja a felvillanáskor jelentkező melegérzetet. A hűtőrendszereknek köszönhetően gyermekek is altatás nélkül, vagy alacsony fájdalomküszöbű páciensek fájdalomcsillapítás nélkül kezelhetőek.